9 Nisan 2008 Çarşamba

Nette otomobil, ruhsatta ticari araç

Renault bünyesinde faaliyet gösteren Romanyalı üretici Dacia’nın İspanya, Hollanda, Almanya ve İtalya gibi ülkelerde otomobil olarak satışa çıkan Logan MCV modeli Türkiye’de hem otomobil hem de ticari araç olarak satılıyor.
Görünümde 5 koltuklu herhangi bir station vagon gibi duran aracın ticari araç olarak satılması Özel Tüketim Vergisi’nin yüzde 37 yerine yüzde 10 olarak ödenmesini sağlıyor. Bu da satışta 5 bin yeni liralık maliyet avantajı sağlıyor. Bu modelin gerçek ticari araç modeli MCV van ise Türkiye’ye daha sonra ithal edilecek.
Bu noktada Dacia’nın ithalatçısı Renault Mais, iki yıl önce çıkarılan bir düzenlemeden faydalanmak için aracın üzerinde ithalat öncesi değişim yaptırıyor. Çünkü düzenleme otomobil-hafif ticari araç karışımı modellerde yani CDV sınıfında toplam taşıma kapasitesi üzerinden vergi alınmasını sağlıyor. Düzenlemeye göre; her bir yolcu 70 kg baz alınıyor ve 5 koltuklu otomobilde yolcu taşıma kapasitesi 350 kg olarak kabul ediliyor. Aracın toplam taşıma kapasitesi (istiap haddi) 701 kg olduğunda yük taşımak için kalan kısım 351 kg olduğundan araç ticari olarak vergilendiriliyor. ÖTV oranı da yüzde 10 olarak uygulanıyor. Taşıma kapasitesi örneğin 699 kg olsa aynı araç otomobil sayılıyor ve yüzde 37 ÖTV alınıyor. 5 koltuklu Dacia Logan MCV’nin taşıma kapasitesi de tam 701 kg, yani alt sınırda. Oysa aynı aracın örneğin İspanya’daki taşıma kapasitesi 675 kg. Peki 7 koltuklu modelin taşıma kapasitesi ne kadar dersiniz? O modeli bu düzenlemeye dahil etmek mümkün olmadığından yani otomobil olarak vergilendirilmesi gerektiği için ona müdahale edilmiyor ve taşıma kapasitesi 655 kg’la sınırlı. Bu noktada Renault Mais aracın Türkiye’deki vergi düzenlemesine dahil olması için ithalat öncesi yani araç homologasyon aşamasında iken müdahale ettiriyor. 10 Mayıs’ta yayınladığımız ‘Otomobili ticari araç diye satarak vergi kaçırıyorlar’ haberimiz üzerine Renault Mais, avukatı Ayhan Özsaraçoğlu kanalıyla gönderdiği açıklamada, projelendirme aşamasında aracın 3 bölümden oluştuğunu belirtip 5 koltuklu model için ‘çok amaçlı araç’ ibaresini kullanıyor. Oysa şirketin www.dacia.com.tr adlı internet sitesinde ve bayilerde müşterilere karşı bu araçtan ‘otomobil’ diye bahsediliyor. Reklamlarda da bu aracın ticari araç olduğu üzerinde durulmuyor. Şu ifadeler şirketin resmi internet sitesinde yer alıyor: “Logan MCV, geniş boyutları ve beş rahat koltuğuyla, hareketi seven aileler ve kabin rahatlığının yanı sıra çok amaçlı bir araç arayışında olan bütün sürücüler için ideal bir otomobil. Yedi koltuklu versiyonu da olan Logan MCV…” Yani bu araçtan vergisi ödenirken ticari araç, pazarlama aşamasında ise otomobil olarak bahsediliyor.

Hiç yorum yok: